Egy nehéz kérdés: Bluetooth és lemezjátszó, jók lesznek együtt?

A minap merült fel vásárlói kérdésben, hogy milyen típusú Bluetooth adót érdemes venni teljesen vezeték nélküli fülhallgató és lemezjátszó közé? Ez lehetne akár pusztán technikai jellegű kérdés, hiszen egy fülhallgató műszaki adatait megnézve láthatjuk, hogy az a kötelező kódolási módok mellett tud-e valami extrát (aptX, LDAC), valamit ami jobb hangzással kecsegtet, és ennek megfelelően választhatunk mellé egy ehhez illő Bluetooth adót?



Aki mélyen elmerült a lemezjátszók világában, az bizonyára már mondogatja is magában: kár a bakelit hangját Bluetooth-ra pazarolni!

Pedig nem bűn a Bluetooth, és még kifinomult aptX vagy LDAC kódolás sem kell ahhoz, hogy ezt le merjük írni. Épp csak azt kell tisztázni, mit is várunk, illetve mit nem? Az örökségként ránk maradt Dolly Roll lemezek egy belépő kategóriás Audio Technika lemezjátszón hallgatva eleve nem rejtegetnek annyi hangzásbéli tartalékot, hogy ahhoz feltétlenül egy Sennheiser HD560S és egy Head Box S2 fejhallgató erősítő kelljen. Más céllal született a Vakáció-ó-ó, mint egy tipikus The Alan Parsons Project lemez.

Általánosítsunk, hasonlítsuk a CD-hez!

Közvélekedés szerint „a bakelit jobb mint a CD” ami persze igencsak leegyszerűsíti a kérdést. Ráadásul maga kijelentés is egy olyan kor öröksége, amikor egy elérhető árú CD lejátszóban még - mai szemmel nézve - szerény képességű órajelgenerátor dolgozott, olyan digitális áramkörök és DAC társaságában, aminél ma nagyságrendekkel komplexebbek lakoznak egy egyszerű USB-s hangkártyában is. Ráadásul azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a bakelit „feltámadása” magával hozta az olyan szerény képességű lemezjátszók elterjedését is, amik vajmi keveset tudnak felmutatni, építési minőség, vagy hang szempontjából.

A Bluetooth ma elvileg lehetőséget ad a közel CD minőségű hang átvitelére. Sőt, bizonyos mértékig HD Audio átvitelére is alkalmas, de erre is csak veszteséges tömörítés mellett, és csak akkor, ha mind az adó, mind a fogadó fél képes erre, ami ezt az elvi „HD minőséget” nagyon is esetlegessé teszi. A gyakorlatban sokkal inkább jellemző, hogy a gyártók beérik azzal, ami a legszélesebb közönség igényeit kielégíti, így a Bluetooth kapcsolat jellemzően szerényebb annál, amit a „CD minőségű” hang átviteléhez szükségesnek tekintünk.

Ráadásul ahhoz, hogy a fekete lemezből kinyert analóg jelet Bluetooth-on közvetítsük, azt még digitalizálnunk is kell, ami az elérhető árú termékek esetében nyilván egy olcsó analóg-digitális átalakítóval történik. Vagyis a vezeték nélküli kapcsolat a való életben bizonyosan korlátozza a minőséget.

Korlátozza, de nem elrontja!

Nagy általánosságban kijelenthetjük, hogy az analóg lemezek hangját korlátozza a Bluetooth használata, de ez még nem jelenti azt, hogy a Bluetooth valóban, hallható mértékben rontani is fog a zene élvezeti értékén. Egyrészt, meglehet, hogy maga a felvétel és a hallgató sem követel olyan minőséget, amit a Bluetooth ne tudna biztosítani. A Dolly Roll lemez, amit a nyolcvanas években ki tudja hányszor forgattak meg egy kopott hangszedő alatt, vagy épp az a tény, hogy csak mosogatás közben hallgatnánk ezeket vezeték nélküli fejhallgatón és nem a kanapén hátra dőlve, mind azt feltételezik, hogy nem fog feltűnni a vezeték nélküliség okozta minőségi kompromisszum.

Egy műanyag vázas lemezjátszó, pille könnyű alumínium tányérján, az olcsó hangszedővel lejátszott lemezből sem fogunk olyan részletgazdaságot kinyerni, amit egy Sennheiser BT T100 és egy Momentum TW2 ne tudna tolmácsolni.

Akkor most érdemes Bluetooth-on bakelitet hallgatni, vagy sem?

Ha egy pár JBL PartyBox hangfalat kell összekötni egy kis kategóriás lemezjátszóval, akkor bátran lehet a Bluetooth-ra támaszkodni. Ha mosogatás közben kell valami a fülünkbe, akkor is értékesebb a vezeték nélküliség kényelme, mint a vezetékkel elérhető, némileg jobb hangzás. Ám ha Gedeon, az AV-Online vagy a Lángoló (Gitárok) lemezajánlója nyomán vettél valami igazán jó albumot és azt most szeretnéd maradéktalanul kiélvezni, akkor biztos, hogy vezetékkel összekötve többet tudsz kihozni a rád váró zenei élményekből.  

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Miért rossz választás egy profi tápszűrő?